Widowspeak (US)

2024.04.05
Support: Laena Myers (US)
Widowspeak (US)
Pris
Ordinarie: 200kr
Typ av arrangemang:  Konsert
Öppnar:  19:00
Börjar:  20:00
Plats: Mejeriet
Åldersgräns: 13 år
Widowspeak skapar inte bara musik, de skapar stämningar. Oavsett om det handlar om vardagliga ting, hjärtesorg eller livet sett ur vidvinkel, är de alltid upptagna med platsens inflytande och tidens påverkan på den personliga upplevelsen - hur livliga minnen kan kännas som filmer eller drömmar. På scenen skiftar dynamiken sömlöst mellan svävande ballader och väggar av klingande ekon, allt med ett ödmjukt och avslappnat, Velvet Underground-liknande tillvägagångssätt. Att se Widowspeak live är att upptäcka bandet på bästa sätt - med en mästerlig och kathartisk balans mellan sötma och melankoli.

Det kreativa partnerskapet mellan sångerskan och låtskrivaren Molly Hamilton och gitarristen Robert Earl Thomas mynnar ut i låtar med refränger som fastnar på huvudet och stora gitarrackord, understödda av varma och expansiva arrangemang. Med sex älskade album och år av turnerande, har Widowspeak stadigt finslipat sitt hantverk. Varje tillskott till deras katalog har markerat en subtil omgestaltning av bandets sound, även om vissa referenspunkter förblir desamma - som 90-talets drömpop och 60-talets psychrock.

Bandet bildades 2010 i New York City, fött ur en bördig musikscen som då var centrerad kring DIY-lokaler och replokaler i lagerutrymmen i norra Brooklyn. Kort efter deras första shower blev bandet kontrakterat av det lokala indiebolaget Captured Tracks och tog plats bland likasinnade akter som DIIV, Wild Nothing, Beach Fossils, Blouse och Mac DeMarco.

LAENA MYERS
Laena Myers experimentella bakgrund inom punk och gitarrbaserad låtskrivning smälter samman med hennes klassiska rötter och kärlek för att sjunga ballader, vilket leder till en djup känslomässighet som når ända in till hjärtat hos även de mest härdade. Myers musik representerar ett Los Angeles-sound vi inte ofta får höra, som föds på gömda platser - olidligt heta sovrum, grottor, inte så lyxiga grannskap, liksom de dolda platserna inom konstnären själv. Den är okonstlad men väl utformad, porträtterar en suggestiv sångare, talangfull musiker och övertygande författare som bjuder in oss att komma närmare och gräva djupare.

Du kanske också gillar