SNACK!

2024.07.03
WORKSHOP: TOMATEN I POPULÄRKULTUREN, SAMTAL: VÄRLDENS CHILLASTE VINPROVNING
SNACK!
Pris
Snack! Workshop (MAX 30 DELTAGARE): 0kr
Snack! Samtal: 0kr
Snack! Samtal + vinpaket: 200kr
Typ av arrangemang:  Humor / Scen
Öppnar:  17:00
Börjar:  17:00
Stänger:  20:00
Plats: Mejeriet
Åldersgräns: 18 år
Välkommen till SNACK! – en samtalsklubb om mat med Jens Almqvist och Julia Tuvesson. Efter en pangsäsong i Malmö där ämnen som bönhat, tomatkärlek och julmat avhandlades kommer nu SNACK! i miniformat till Mejeriet. Inte mini som i något dåligt utan snarare bättre och härligare. Kvällarna som vi har på Mejeriet tillsammans blir delade i två där Julia kommer hålla i praktiska workshops där man får möjlighet att laga mat, smaka mat och prata om mat i en lite mindre grupp medan Jens kommer att hålla i samtal med inbjudna gäster från scen.

Julia Tuvesson, även känd som Tuvessonskan, är etnologen och kokboksförfattaren bakom Plåtmat, Käka Grönt, Tomat Tomat och Brynt Smör. Jens Almqvist strateg och opinionsbildare som arbetar med mat som samhällsfråga, bland annat som matkrönikör i Sydsvenskan.

SNACK! möjliggörs av våra partners: Oatly, Lunds kommun och Mejeriet.

17.00 - 18.30 WORKSHOP: Tomaten i populärkulturen
MAX 30 PLATSER, se biljetter.

De stekta gröna tomaterna från Whistle stop café, gazpachon med valium från Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott och den omtalade tomatsåsen med rakbladsskivad vitlök från Maffiabröder – de har alla en sak gemensamt. Kan du gissa vilken? Ja, den gemensamma nämnaren är givetvis tomaten som löper som en röd tråd genom flertalet av våra mest älskade böcker, serier och filmer. Under en eftermiddag lagar tillsammans vi upp några av våra mest ikoniska tomaträtter från populärkulturen med vägledning av etnologen Julia Tuvesson som just nu är aktuell med kokboken Tomat Tomat. Alla är välkomna, ingen förkunskap inom matlagning krävs. Maten är lakto-ovovegetarisk.

19.00 - 20.00 SAMTAL: Världens chillaste vinprovning
Fria platser med möjlighet att köpa till vinpaket, se biljetter.

Nervöst att beställa vin på krogen? Aldrig mer! Följ med på världens chillaste vinprovning där Jens pumpar Agnes Klintenberg och Mikael Nypelius på allt de vet om vin och smak. Det blir berättelser från vingårdar i Frankrike, hur det egentligen står till med vin från Sverige och varför vi ska sluta säga naturvin. Men framförallt kommer vi lära oss koppla samman ord och smak. Ord som: mineraliskt, stenigt, ung frukt, floralt, hög syra slutar låta som svammel och bli användbara vänner i vokabulären. Kanske för att beställa exakt rätt vin vid rätt tillfälle?

Agnes Klintenberg startade krogen Tryne till Knorr och har sedan dess jobbat på härliga krogar runt om i Sverige, nu senast som vinimportör och cyklande vinbud på Vin & Natur. Mikael Nypelius är gotlänningen som slutligen landade i Malmö där han bland annat startade företaget Fruktstereo som producerar över 50.000 flaskor cider och vin mitt i centrala Malmö.

Du kanske också gillar