Nyheter

Father John Misty!

Filed under: Nyheter — Martin @ 17:08

Så oehört stolta vi är över att presentera den alternativa rockscenens absolut största namn i sommar!

Father John Misty är i det närmaste unik på dagens musikscen. Med lika mycket skönsång som satir har han utmanat föreställningar om den moderna artisten, och samtidigt släppt minnesvärda skivor av högsta klass. Den senaste I Love You, Honeybear var en av de mest innovativa tolkningarna på ämnet kärlek som vi någonsin har hört, och hyllades direkt som en modern klassiker av en salig kritikerkår. I vår släpper Father John Misty ett helt nytt album betitlat Pure Comedy och av de hittills släppta singlarna att döma är han något riktigt stort på spåren även denna gång. När Josh Tillman får leva ut alla sina kreativa infall kan det helt enkelt inte bli varken dåligt, tråkigt eller kännas daterat. Nu kan vi meddela att Father John Misty kommer till Lund den 27 juni.

Biljetter: http://po.st/FatherTix

Megakonsert: Tre av Syriens främsta musiker möter jazz, funk & elektronika

Filed under: Nyheter — JensA @ 16:17

På lördag, den 25 februari, äger ett fullständigt överväldigande möte mellan jazz, funk, elektronika och den traditionella Mellanöstern rum på Mejeriet. Det blir en megakonsert med nära fyrtio musiker på scen, då tre av Syriens främsta musiker Maher Mahmoud, Moslem Rahal och Jehad Jazbeh spelar tillsammans med Blood Sweat Drum + Bass Big Band och Randers Kammerensemble.

Faktum är att det skulle varit ytterligare en musiker från Syrien med i orkestern – Essam Rafea. Men eftersom han bor i USA kan han inte ta risken att inte kunna återvända. Där ser vi hur den Trumpska politiken direkt påverkar kulturlivet i Lund. Här får han iallafall vara med på bilden.

Blood Sweat Drum + Bass Big Band är ett av Europas roligaste och mest galet svängiga storband som har lyckats förnya vad big band music kan vara. Bandet har nu slagit sig samman med Randers kammarorkester och utvidgat musiken med att också samarbeta med Maher Mahmoud, Moslem Rahal och Jehad Jazbeh som är tre av Syriens främsta solister och musikskapare.
Denna megakonsert har haft stor succé i Europa och vi är stolta över att den nu också bokstavligen ska fylla vår scen. Kom och upplev något du aldrig tidigare varit med om!
Varmt välkommen!
Ditt kulturhus Mejeriet

on the road 00061519

Bianca & Tiffany Kronlöf firar 8 mars på Mejeriet

Filed under: Nyheter — JensA @ 21:39

Vi firar internationella kvinnodagen, den 8 mars, med att bjuda in till en kväll full av kultur som bekräftar och utmanar. Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf kommer! Det blir också utställningen ”Tuttar som Tuttar”, Boob booth, stickningsbio, dansworkshop och mycket annat.

– Vi vill att alla ska ha samma möjligheter att skapa och uppleva kultur. Oavsett kön. Män är överrepresenterade i musikbranschen. Därför jobbar vi hela tiden medvetet med att fler flickor och kvinnor ska få möjlighet att stå på vår scen, gå i vår musikskola eller spela i band i våra replokaler, säger Fredrik Jönsson, verksamhetsledare för Mejeriet.

För andra året i rad uppmärksammar nu Mejeriet den internationella kvinnodagen med en helkväll full av kultur som bekräftar och utmanar. Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf kommer tillsammans med kollegan Thom Gisslén till Lund för att prata om humorn i det politiska allvaret och allvaret i att bajsa på sig på Afrikas högsta punkt. En föreställning med musik, stand-up, snabba svängar och en hel del svordomar. Hedda Vitestam kommer med sin fotoutställning ”Tuttar som tuttar” – en utställning med målet att avdramatisera av kroppen genom att framhäva det naturliga på ett icke sexuellt sätt. Dessutom har hon ett ”Boob booth” med sig, där du kan få fotograf-tagna bilder på dina bröst, på polariod.COVER8MARS

I vår biograf Södran blir det Mejeriet-premiär för stickningsbio – en filmvisning med belysning som gör det möjligt att sticka, virka, brodera eller att syssla med annat handarbete under filmens gång. Filmen som visas är Katja Wiks långfilmsdebut ”Exfrun”.
Förutom detta kommer det att bli feministisk marknad, workshop i dansformen Vogue Femme med Anneleen de Cuyper, livemusik och en massa annat, som publiceras efter hand på vår hemsida.

– Vi tycker att internationella kvinnodagen en bra dag att med kulturens kraft fira alla de som genom historien kämpat och de som fortfarande kämpar för alla människors lika värde. I år passar vi också på att fira att våra jämställdhetsmål om att öka andelen kvinnor på vår scen och i vår verksamhet har uppnåtts, säger Fredrik Jönsson.

För att fler flickor och kvinnor ska få möjlighet att spela i band har vi nu också ett specialerbjudande till band där max hälften av medlemmarna är män. De får repa gratis på Mejeriet under det första kalenderåret.

Vi vill också på att berätta att det i vår blir det konserter med de stora artisterna Little Jinder, Frida Hyvönen, Bettie LaVette , Sabina Ddumba , Sofphie Zelmani och Miriam Bryant. Kom som du är!

Här är vårens program: Vi firar 30 år!

Filed under: Nyheter — JensA @ 23:40

Idag presenterar vi programmet för 30-årsjubiléet och för våren 2017. Vi firar 30 år tillsammans med dig genom att varje månad bjuda på ett arrangemang med fri entré. Det blir kultur som bekräftar och utmanar med smakprov på bland annat jazz-, dans- och humorklubbarna i huset, men också utvalda konserter och helt unika födelsedagsevenemang. Kom som du är!

–  Mejeriet föddes ur ett brinnande engagemang för att uppleva och göra kultur. Och det är så vi fortsätter existera. Det är vi tillsammans som gör huset till vad det är. Mejeriet är inte bara ett kulturhus, Mejeriet är allas vårt kulturhus, mitt och ditt kulturhus, säger Amanda Mogensen, biträdande verksamhetsledare för Mejeriet.

Kom som du är till vårens födelsedagskalas: Det blir alla hjärtans dag-firande med filmen LoveTrue på dokumentärfilmsklubben Doc Lounge i februari, föreställningen TUFF med Simon Svensson på Humorfalangen i mars, internationella möten på frijazzscenen på Underground i april och populära relationsdramat ”Vem?” för de ganska små av Månteatern i maj. Alla födelsedagsarrangemang är gratis och finansieras delvis med stöd av Crafoordska stiftelsen. Vi fortsätter att fira med dig varje månad året ut. Och i september blir det en stor 30-års fest.

Poster_allman Ett fritt kulturliv är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Kultur utmanar och bekräftar oss som människor. Med 30-årsjubiléet vill vi uppmärksamma kulturens värde och alla människors rätt att skapa och uppleva kultur. Det är vi alla tillsammans som skapar upplevelsen på Mejeriet, säger Amanda Mogensen.

Men det händer så klart också mycket annat i vår.  På programmet finns bland annat flera av landets stora popartister som Little Jinder, Sabina Ddumba, Erik Lundin, Thomas Stenström och The Radio Dept. I februari arrangerar vi för första gången ”Stora Sticklingsbytardagen” ochi mars hålls ”Creative Lenses” på Mejeriet – ett tvådagarsevenemang med föreläsningar och workshop där konventionella sätt att jobba med kultur utmanas. I vår öppnas också en replokal, i samarbete med Studiefrämjandet MittSkåne, som ett led i satsningen att få fler flickor och kvinnor att spela i band.

Nya influenser på eftermiddagsjazzen Klubb Plektrum!

Filed under: Nyheter — Martin @ 15:03
Klubb Plektrum är ditt skönaste lördagseftermiddagshäng, ett 25-årigt örhänge i Lunds musikliv! Jazz, folk, ethno och annan fin musik bjuds från scenen. Med denna historik på Mejeriet kan man tänka att klubben drar på sig damm, men ack nej! Ständigt letande efter nya influenser drog klubbarrangörerna till New York och tog med sig blåa toner hem och satte restaurangen i hård träning för att skapa rätter som osar soulfood. Inte nog med det så har föreningen Plektrum engagerat sina mest trogna besökare i att plocka med sig sina favoritvinyler och DJ’a för er. Klubb Plektrum återkommer under hela vinter varannan lördagseftermiddag på Mejeriet och det är bara komma som du är!

Säsongen 16/17 bjuder på amerikansk urban jazz, orgelmästare från andra sidan sundet, norskt bas- och sångfenomen och mycket mer. Fullständigt program hittar ni till höger i kalendariet!

Ellen Andrea Wang spelar på Klubb Plektrum 28/1 – 2017

Information:

Under 20 år går gratis

Studentleg = halva priset!

Säsongskort 2016-2017 = 975 kr för 9 konserter!

Nu släpper vi höstens program

Filed under: Nyheter — Amanda Mogensen @ 06:00

Idag släpper vi höstens program. Nyheter är bland annat ”Girls to the front” som är ett samarrangemang med Studiefrämjandet och ”En kväll för Världens Barn” i samarbete med biståndsorganisationen Individuell Människohjälp. En annan nyhet som vi stolt presenterar är dagboksuppläsning tillsammans med Skambyrån. I höst satsar jazzklubbarna på Mejeriet på överskridande lokala samarbeten där vi bland andra möter Almaz Yebio vid två tillfällen. Dessutom kommer artisterna Amadou & Mariam, Jonathan Johansson, Maria Andersson, Maia Hirasawa och Alex Cameron att stå på vår scen i höst.

–  På Mejeriet ska alla, oavsett vem vi är, kunna både utmanas och blir bekräftade för de personer vi är. Under de kommande åren har vi tre prioriterade satsningar på unga, jämställdhet och samverkan för att öka delaktigheten. Därför är vi glada att vi i höst kan presentera nya arrangemang som Girls to the front, En kväll för Världens barn och Skambyrån som ett resultat av nya samarbeten, säger Fredrik Jönsson verksamhetsledare för Mejeriet.

Du hittar som vanligt hela programmet här på vår hemsida. Och vi kommer uppdatera det kontinuerligt. Här är några programpunkter i höst som vi vill passa på att tipsa om:

NYA SAMARBETEN
Girls to the front – Två kvällar med livemusik och lokala band på scen. Kvällarna är ett samarbete med Studiefrämjandet Skåne/Blekinge och deras projekt DISTA som syftar till att göra musikscenen jämställd.
En kväll för Världens Barn – En helkväll med musik, film, god mat och tankeväckande samtal i medmänsklighetens tecken där biljettintäkterna går oavkortat till Radiohjälpens insamling för Världens Barn. Kvällen är ett samarbete med Individuell Människohjälp, IM.
Skambyrån – Vanliga människor läser högt ur sina gamla dagböcker som en gång i tiden var superhemliga men som så här i efterhand lockar till stora skratt. Ett samarbete med Skambyrån: Mortified Sweden

JAZZ PÅ MEJERIET
Mejeriet har alltid varit en väldig stark scen på svenska jazzhimmelen. Det fortsätter vi vara när vi i höst välkomnar en rad spännande akter på våra klubbar, Plektrum, Underground och Red Hot Club. I ett samarbete mellan klubbarna ser vi två konserter med lokala sångerskan Almaz Yebio som gästar Underground i en unik konsert ihop med Cennet Jönsson och Plektrum med hennes Twist’n’Shout. Dansklubben Red Hot Club storsatsar och har bjudit in trion Violindy Sisters till samtliga kvällar. Klubbens husband Swing About har i sin tur bjudit in gäster som bland andra hypade Mimi Terr

KONSERTER OCH ANDRA ARTISTER
Utöver jazzmusikerna kommer som alltid en massa härliga artister till ditt kulturhus. I höst möter du bland andra  Amadou & Mariam, Jonathan Johansson, Maria Andersson, Maia Hirasawa och Alex Cameron. Dessutom kommer bland annat komikerna Josefin Johansson, Petrina Solange och Jesper Rönndahl.

Allt detta och så mycket mer musik, film, samtal, mat och dryck finns i höstens program.

Smakprov ur hösten program kan du lyssna på här.

Vi ses!

Börja i Mejeriets Musikskola

Filed under: Nyheter — JensA @ 16:58

Hej blivande elev i Mejeriets Musikskola. Vi tar emot dig med öppna armar oavsett ålder, bakgrund eller kunskapsnivå. Från och med nu kan du anmäla dig till höstens kurser, det gör du genom att fylla i formuläret här – där kan du också läsa allt om våra lärare, vad du kan lära dig hos oss och vilka priser vi har!

Gå på Doc Lounge i höst

Filed under: Nyheter — JensA @ 16:48

doc lounge hösten 2016

Doc Lounge släpper sitt höstprogram!
Det är fortfarande sommarvarmt på våra hjässor, men snart börjar höstlöven virvla i gult och rött, de nya pennskrinen skriker redan i väskorna och nya höstkappan lockar på sin hängare. Vad passar då bättre en ett paket med sex sprillans nya dokumentärfilmer? Det vill säga Doc Lounge Lunds höstprogram. Vi är så himla glada för dessa pärlor som handlar om allt från insektsätande och regnbågsfamiljer till norska knarkhärvor i Bolivia och konspirationsteorier om Tjernobyl och Sovjetunionen. 

Säsongens premiärfilm är Andreas Johnsens ”BUGS”.
Varför skulle människor äta insekter? Filmskaparen Andreas Johnsons dels aptitliga och dels motbjudande dokumentär ”Bugs” undersöker frågan om huruvida insekter kan rädda världen. Resultatet blir lika mycket en kulinarisk resa som en politisk konversations-startare. 

Trots att både forskare och jordbruksnäringen har börjat prata om insekter som framtiden för hållbar mat har inte tanken på att äta småkryp vunnit så mycket popularitet hos människor i allmänhet. Kökschefen Ben Reade och forskaren Josh Evans från Nordic Food Lab i Danmark vill försöka ändra på det. Med fokus på mat-mångfald och delikatesser ger de sig ut på en resa runt jorden för att ta med sig världens smaker in i politiken. De samlar larver i Australiens vildmarker, plundrar jättegetingbon i Japan och går på matmässor där företag säljer in smaklösa, massproducerade syrsor. På sin resa sätter de sin egna haute-cuisine touch på lokala specialitéer och lagar bland annat syrs- och gräshoppsravioli, larv-glass och ceviche på bilarver. 

Läs mer om alla säsongens filmer här på hemsidan.
Läs mer om Doc Lounge här

Kulturnatten hos oss

Filed under: Nyheter — JensA @ 13:59

purplerain-640x427Mejeriet hjärta Kulturnatten!

13.00 – 21.00 : Mejeriet Make-over (Konst)

13.00 – 14.30 : Från replokal till musikstad (Samtal)

14.15 – 15.00 : Rymdjazz med Elektroniska beats (Konsert)

15.00 – 17.00 : Politisk debatt om kulturlivet i Lund (Debatt)

16.30 – 17.00 : Biografen Södrans kortfilmstimme (Film)

17.00 – 19.00 : Make a beat (Prova på)

17.15 – 17.45 : Mejeriet Showcase (Konsert)

18.00 – 19.30 : Food Hacking Japan (Film/Samtal)

19.30 – 20.30 : Biografen Södrans kortfilmstimme (Film)

19.45 – 20.30 : Mathias Landæus  From the Piano (Konsert)

21.00 – 23.00 : Purple Rain (Film)

23.00 – 03.00 : Sommarstället, Ayla Shatz live (Nattklubb)
_______________________________

Årets mest spännande dag håller dig fångad långt in på småtimmarna för detta är kulturnatten och vi på Mejeriet gör vårt bästa för att du ska komma ner till lunch och stanna till lördag blir söndag. Vad sägs om elektroniska toner, Mejeriet make-over, japansk mat-nörderi, solokonsert på Steinway-flygel och debatt om Lunds kulturliv. Det och mycket mer möter du hos oss på Mejeriet. Dessutom är restaurangen och baren öppen hela dagen – så om hungern faller på vet du vart du ska gå.

_______________________________

Mejeriet Make-over (Konst)

Våra kompisar på konsttidningen Little Finger tar med sig ett gäng konstnärer som ger Mejeriet ett ansiktslyft. Kom och se vår fasad byta skepnad. Härliga vibbar!

Rymdjazz med Elektroniska beats (Konsert)

Olof Melander, också känd som ”Iller The Abstract Giraffe” spelar live och förvandlar vår utescen till ett sjungande rymdskepp med destination Saturnus.

Från replokal till musikstad (Samtal)

Gör din röst hörd! Vad gör kulturarbetarna för att blåsa liv i Lunds musikscen och vad saknar du som musiker? Diskutera framtidens Lund med lokala kulturrepresentanter.

Politisk debatt om kulturlivet i Lund (Debatt)

Engagera dig i politiken. Vad ska vi göra för att stärka och utveckla kulturlivet? Vilka satsningar och åtgärder krävs? Hur ser visionerna ut? Din chans att ta reda på vad de ansvariga politikerna tycker.

Mejeriet Showcase (Konsert)

Vi ger stora-scenen till nya band som är spännande och har det där extra extra extra! På scen ser ni bland andra The Tits.

Food hack in Japan (Film/dokumentär/samtal)

I Japan ’hackar’ dom mat! Virtuella kakor, laserstekt bacon, parfymer med bbq-lukt. Simon Klose och Svante Lodén visar sin TV-serie som djupdyker i mathackarnas värld!

Vår biograf Södran visar ett entimmes paket av de bästa svenska kortfilmerna på tema Kroppen

Visningar 16.30 & 19.30
Ingen sömn på Stengatan av Clara Bodén (14 min)
Kroppen är en ensam plats av Ida lindgren (10 min)
Förövare av Ewa Cederstam (7 min)
Fight on a Swedish Beach av Simon Vahlne (15 min)
Moms on Fire av Joanna Rytel (13 min)

Mathias Landæus – From the Piano (Konsert)

Mathias Landæus gör improviserad elektronisk musik med flygeln som utgångspunkt! Nya albumet ”From the Piano” har hyllats unisont, se det framföras live!

Purple Rain (Film)

Se Prince kämpa med slitningar inom bandet, konkurrens och kärlek i filmen som gav honom det stora genombrottet. Sjunga och dansa med uppmuntras!

Sommarstället (Nattklubb)

Babbla, dansa och ramla hem i natten en sista gång från Mejeriets terrass. Detta är avslutningen för Sommarställets säsong. Ayla Shatz & Eka Scratch spelar live vid midnatt!

___________________________________________

Vår restaurang har öppet från 13.00 och serverar som vanligt grymt käk! Kom och slå dig ned på vår terrass i höstsolen.

Veronica Maggio till Mejeriet

Filed under: Nyheter — JensA @ 09:15

Missa inte en av Sveriges största artister live på Mejeriet i september!

Veronica Maggios är konserter har kallats förkrossande imponerande (DN) och Bäst i Sverige (Gaffa). Nu kommer hon till Mejeriet.

Veronica Maggio ligger bakom hits som Snälla bli min, Hela huset, Vi mot
maggio_instavärlden, Välkommen in och Jag kommer och är en av landets mest prisbelönta artister med sina fem Grammis, två P3 Guld, tre Rockbjörnar och tre Gaffa-priser. 2015 utnämndes hon till Årets liveakt på P3 Guldgalan och i januari i år meddelande Spotify att Veronica är den största kvinnliga artisten i Norden.

I maj släppte hon sitt femte album Den första är alltid gratis” som bland annat innehåller de guldsäljande singlarna Den första är alltid gratis, Vi mot världen och nya Dom sa!. Dagens Nyheter gav skivan 4 av 5 i betyg och skrev att hon är en röst för sin generation, Upsala Nya Tidning konstaterade att succén är ett faktum och Musikguiden i P3 tyckte att den redan är en modern klassiker.

Nu kan du se henne live på en av Sveriges bästa klubbscener. Den 9:e september kommer Veronica till er på Mejeriet. Köp din biljett direkt här.